COLLECTIE ELEONORA STOL - BEGEISTERT

Door Melanie Dumay

Vanaf het moment dat de enorme collectie van onlangs overleden kunstenaar Eleonara Stol bij ons binnenkwam – nu twee weken geleden – ben ik onder de indruk. Ik kan er niet helemaal de vinger opleggen waarom, maar het zijn niet enkel de kleuren…. Het is waarschijnlijk de durf, het lef om als vrouw de soms wellustige, bijna wulpse voorstellingen aan het doek te durven toevertrouwen. Of misschien wel het feit dat ze altijd rode kleding en rode lippenstift droeg, want zo zei ze zelf: ‘Wie wil er nou niet geassocieerd worden met een kleur die staat voor passie en genot?’

En tussen de vele werken op papier vond ik vorige week een briefje. ‘Voor oma’ stond er op. En dat bracht me van het filosoferen over drijfveren van de kunstenares naar de dagelijkse werkelijkheid. Eleonora Stol was voor dat kind oma. En voor dat kind de belangrijkste rol die deze kunstenares kon hebben…..

Het is niet dat briefje, het zijn niet alleen de kleuren of de thematiek. Ook de biografie van Eleonora Stol, waartoe zij ongetwijfeld aanleiding gaf en invloed op uitoefende.

Mooi beschreven, bijna poëtisch zelfs, prachtig geanalyseerd, schitterend geduid. Lees maar eens mee…Alleen deze al: ”Laat de dood viool spelen met zijn krekel over de snaren van grijze wegen in de joelende wind. Ik verander de koude wind in Spaanse fans.’ of deze: ‘Kunst met een dikke A hoort niet op de snijtafel van

Eleonora’s manier van communiceren is een scherpe antithese van onze technologisch onberispelijke wereld. Passie is het hoofdthema van haar werk, dat ze ontwikkelt met haar levendige kleuren, vol leven en licht. Het is mogelijk om liefdesbrieven te lezen in haar schilderijen.

 

Eleonora Stol, ook wel bekend als ‘La Roja’

`Ik lees je voor, maar zonder acroniemen schilder ik met uitdagende arabesken wulpse wolken dansend in roze lingerie onder een papieren maan van uitgevonden kaarslicht waar de liefde opdroogt op een Eau de Vie de Mirabelle aan een waslijn op tepelhoogte door luidruchtig klappen van ronde knieën .

Met mijn picturale gretigheid ervaar ik een rusteloze wereld met verf de liberale krijtproppen kleur op verbaasde penselen balancerend in mijn hand. Ik neem het risico voor uitglijders, extravagante krassen en contouren, vlekkerige mascara’s en littekens van af en toe het helaas verfrommelde canvas, maar het is een schreeuw een explosie, ik open mijn droomkoffer en haar wijzer die klodders en krijtjes en de onmogelijke strepen richt in mijn plukje verf. Zoals ik hoop, eindigend in schoonheid.

Hier heeft kunsttheorie geen zin, met zijn verwarrende kaart van de ziel die de zielen opstellen. Kunst met een dikke A hoort niet op de snijtafel van gestileerde heren en fronsende psychologen. With me the Sun and the Moon shine accessoire op wulpse kroonluchters hangend aan een regenboog”