Roos Nagtegaal – Bosnak

Roos Nagetgaal – Bosnak (1922 – 2019) werd geboren in Berlijn als de dochter van een Duitse vrouw en een Joodse vader. In 1933, toen het klimaat in Duitsland verslechterde, verhuisde het gezin naar Amsterdam. Daar leefden ze in complete armoede in een huis zonder meubels. Het enige wat ze mee konden nemen uit Berlijn was een naaimachine.

Het was dus ook niet gek dat Roos Bosnak later de opleiding modetekenen en ontwerpen volgde aan de Industriële School voor meisjes in Amsterdam. Ze had echter meer passie voor de kunsten en zette haar studie voort aan de Hendrik de Keijzerschool, die later de Rietveld Kunstacademie werd. In 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Jan Nagtegaal in een winkel terwijl ze beiden probeerden hun schilderijen te verkopen. Jan Nagtegaal begon Roos schilderles te geven en na een tijdje kwam zij bij hem in zijn kleine studio wonen. Samen leefden ze in volledige armoede op een kleine zolder met slechts één bed en twee ezels.

Een van de thema’s in het werk van Roos Nagtegaal – Bosnak zijn bloemen. Gedurende de periode in de kleine studio had ze echter geen geld om boeketten te kopen voor een stilleven. Ze kocht één tulp en schilderde die ene tulp vanuit verschillende hoeken om een ​​volledig boeket op haar doek te creëren.

Deze armoede kwam ten einde toen Jan Nagtegaal een Amerikaanse kunsthandelaar ontmoette die zijn schilderijen daar begon te verkopen. Vanaf dat moment verbeterde het leven van het artistieke paar. In 1967 verhuisden Jan en Roos Nagtegaal van Amsterdam naar de provincie Drenthe waar ze als zelfstandig kunstenaars een zeer productief leven leidden. Vanaf de jaren zestig maakten Roos Nagtegaal – Bosnak en haar man vele reizen naar het buitenland, wat ook terug te zien is in haar werk.

De werken van Roos Nagetgaal – Bosnak zijn hier te vinden.