Romantisch Realisme

Lees meer over Jozef Moerenhout (Jozef-Jodocus Moerenhout) (3 mei 1801, Ekeren – Antwerpen, 11 juni 1875) een beroemd Belgisch schilder.

Jozef Moerenhout (Jozef-Joducus Moerenhout) (3 mei 1801, Ekeren – Antwerpen, 11 juni 1875) was een beroemd Belgisch schilder.

 

Moerenhout was afkomstig uit de Antwerpse regio en schilderde mensen, dieren en landschappen. Moerenhout schilderde romantisch-realistische taferelen waarin paarden en andere dieren altijd centraal stonden. De landschapstaferelen omvatten vaak veldslagen of schermutselingen, jachttaferelen of taferelen met reizigers, smeden of taferelen met een veearts in een landelijke omgeving. Dit genre zou zijn specialisatie en signum worden.

 

Moerenhout studeerde van 1817 tot 1820 aan de Antwerpse Kunstacademie, waarna hij zijn talent verder ontwikkelde in het atelier van de beroemde schilder Horace Vernet in Parijs.

Jozef Moerenhout (1801-1875) - Jachttafereel met paarden en honden - Oil on panel - Hand signed – 1841

In de jaren 1840 woonde hij in Den Haag, Nederland, waar hij samenwerkte met een aantal kunstenaars. Later reisde hij heen en weer tussen België en Nederland tot hij zich in Antwerpen vestigde, waar hij tot zijn dood in 1875 woonde.

 

Moerenhout stond bekend om zijn precisie. In zijn tweede Nederlandse periode deed hij restauraties van enkele schilderijen van F.H.C. Drieling, J.H. Louis Meijer, Ch. Leickert en Andreas Schelfhout. Sommige daarvan waren te zien op de tentoonstelling Living Masters.

 

Moerenhout had veel leerlingen, waaronder J.N. Nuys, F.E. Lintz, C.A.J. Schermer en F.P.T. Somerschoe. Tussen 1827 en 1831 was Jacques Van Gingelen een naaste leerling van hem in Antwerpen.

UITGELICHT

Kunstenaars

Begeistert

Begeistert Melanie haar gedachtes over de kunstcollectie van Eleonora Stol. Een kunstenares waarvan passie het hoofdthema is van haar werk.

Lees verder »