Online kunstmarkt: 182% stijging

Online kunstmarkt: 182% stijging

Uit gegevens van marktonderzoeker Statista blijkt dat de online transitie van de kunsthandel zich sinds 2020 definitief heeft doorgezet. De omvang van de online kunstmarkt wordt in 2021 geschat op circa USD 13,6 miljard een stijging van ruim 182% ten opzichte van 2019.

Paul Dumay en Alexander Nijst van kunsthandel Art Dumay uit Nuenen bevestigen dit beeld. Al ruim zeven jaar werken zij samen met online veilingplatform Catawiki. De kunstcollecties die zij verwerven worden door hun team van in-house experts gefotografeerd, beschreven en bewaard en zowel in de winkel als online aangeboden. Met de uitbraak van corona zagen zij hoe de digitalisering van deze traditionele markt in stroomversnelling raakte.

“Catawiki was voor ons al een heel belangrijk verkoopkanaal, het biedt ons naast Nederland ook toegang tot de Europese markt. Onze samenwerking startte in 2015 en we hebben in deze periode een sterke band opgebouwd met de medewerkers en veilingmeesters. Hoewel wij dus al lange tijd meegroeien met Catawiki, hebben we zeker tijdens corona gezien hoe belangrijk het is om zowel online als offline actief te zijn. Wij hadden al een sterke positie in de markt en konden daardoor snel de overstap naar volledig digitaal maken toen veel winkels hun deuren sloten. Vanaf maart 2020, bij de start van de eerste lockdown, zagen we gelijk een fikse opleving in de online vraag. Bedrijven die al online actief waren in de kunstsector hadden daar natuurlijk voordeel bij en daarnaast  heeft het de transitie van offline naar online in onze sector nog een extra impuls gegeven.”

Post corona

“We zien nu een lichte terugloop in de online activiteiten. Niet alleen omdat mensen weer naar fysieke winkels gaan, maar ook omdat corona voor veel mensen een periode was waarin zij in hun leefomgeving wilden investeren. Als je veel tijd thuis doorbrengt, kijk je met andere ogen naar je woning en tuin.

Tegelijkertijd is het gedrag van consumenten blijvend veranderd door de wereldwijde digitalisering. Het gebruik van mobiele applicaties is vanzelfsprekender geworden. Wij krijgen daardoor vaker digitaal stukken aangeleverd en hebben meer direct contact via de chatfunctie. Dit vergt een hele andere manier van werken en laat zien dat goede technologie een voorwaarde was voor deze transitie – dit  maakt het cureren, bieden en de overdracht van stukken transparanter en eenvoudiger. Het belangrijkste element in het verkoopproces is vertrouwen. Dit is essentieel in de kunsthandel en door het inbouwen van checks en balances wordt dit vertrouwen versterkt.Naast de directe online verkoop, fungeert de fysieke winkel van Art Dumay ook als een verkoopkanaal voor Catawiki. Mensen die online een artikel hebben besteld komen deze in de winkel afhalen. Dit is een belangrijk contactmoment voor ons. Mensen die een bezoek brengen aan onze winkel, kunnen advies inwinnen en maken tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om andere stukken te bekijken.”

https://www.statista.com/statistics/284586/global-online-art-market-sales-2013/

UITGELICHT

Kunstenaars

Begeistert

Begeistert Melanie haar gedachtes over de kunstcollectie van Eleonora Stol. Een kunstenares waarvan passie het hoofdthema is van haar werk.

Lees verder »