Miró en Chagall: surrealisme ten top of aparte, kenmerkende stijlen?

Joan Miró en Marc Chagall, vlak na elkaar geboren (1893 versus 1887) op hemelsbreed meer dan 2500 km van elkaar. De één, Chagall, in een ultraorthodox joods gezin van eenvoudige afkomst, de ander geboren in een welgesteld gezin als zoon van een goudsmid, aan de Méditerranée 

Joan Miró

Miró daarentegen wordt gezien als een van de grootste surrealisten. Maar ook hier zijn we een eigen stijl, onder invloed van surrealistische schilders ontwikkelde hij een stijl die eigenlijk nooit een naam kreeg en daarom de Miro stijl genoemd kan worden.

Marc Chagall

Bij Chagall zien we associaties in zijn werk met het surrealisme, maar ook invloeden van andere stromingen. Maar feitelijk heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld. We zien elementen van het Russische leven en de rol van het Jodendom. En dat combineerde hij met de moderne stijlen die hij uit Frankrijk kende. Je zou kunnen zeggen: surrealisme met een vleugje expressionisme, kubisme en fauvisme.

Art Dumay presenteert beide grootste kunstenaar in één adem op het platform Artsy. 
Welkom om deze twee grootheden te bewonderen:

UITGELICHT

Kunstenaars

Begeistert

Begeistert Melanie haar gedachtes over de kunstcollectie van Eleonora Stol. Een kunstenares waarvan passie het hoofdthema is van haar werk.

Lees verder »