Naar Frantisek Kupka (1871-1951) – Kasteeltuin met putti’s

Het schilderij is rechtsonder gesigneerd maar helaas lukt het niet om de signatuur exact te duiden. Zeker is dat het werk vervaardigd is door een (voorname) kunstenaar met veel kennis en ervaring gezien de vele fraaie details en goed getroffen compositie. Het kunstwerk werd eerder toegeschreven aan de voorname schilder Frantisek Kupka (1871-1951), zie hiervoor de vermelding in het kunstblad Collectioneurs, echter een verdere onderbouwing ontbreekt hiervoor.

Het schilderij heeft een uitzonderlijk formaat, 170,5 bij 163 cm. Het doek verkeert in goede staat. De signering bevindt zich rechtsonder op het schilderij.

Olieverf op doek

 

František Kupka, ook wel François Kupka genoemd (Opočno, 23 september 1871 – Puteaux, 24 juni 1957), was een Tsjechische abstracte schilder. Kupka werd geboren als oudste in een groot gezin in de Tsjechische stad Opočno, in Oost-Bohemen. Zijn vader was secretaris op het stadhuis van Dobruška en zijn eerste beschermheer was burgemeester Archleb, die hem naar de technische school en later naar de academie in Praag leidde. Daar leerde hij tussen 1878 en 1891 de toenmalige Europese schilderkunst kennen. Als leerling trad hij toe tot de Academie van Wenen. Zijn eerste bekende symbolistische portretten dateren uit deze tijd.