Max Liebermann - Gezelligheid

Artist: Max Liebermann
Title: Gezelligheid
Year: 1893
Edition: origineel
Medium:  Houtskool op papier
Size: 39x 42 cm en 8.5 x 13 cm
Reference: MIL21010

10,500.00

Max Liebermann (Berlijn, 1847 – 1935) was een Duits kunstschilder, graficus, pastellist en illustrator. In zijn werk is een overgang van realisme naar impressionisme zichtbaar.
In 1871 bezoekt hij in Düsseldorf het atelier van de Hongaarse schilder Mihály Munkácsy, wiens werk grote indruk op Liebermann maakt. Daarna maakt hij een korte reis naar Nederland. In december 1873 ging hij naar Parijs. Hij ontmoette Munkácsy, Troyon, Daubigny, Corot, Millet en Manet. In het Louvre wijdde hij zich aan de studie van de Hollandse meesters.
In 1920 werd hij benoemd tot president van de Preußische Akademie der Künste. In 1933 werd Hitler tot rijkskanselier van Duitsland gekozen. Vanwege zijn Joodse achtergrond trad Liebermann af als ere-president van de Preußische Akademie der Künste. Hij sloot zich vervolgens aan bij de nieuw opgerichte Kulturbund Deutscher Juden en gaf financiële steun aan jonge Joden die naar Palestina wilden vluchten. In de laatste jaren van zijn leven werd Liebermann gemeden door de Duitse kunstenaarsgemeenschap.
Liebermann was meer dan zestig jaar actief en maakte ongeveer 1200 olieverfschilderijen. Jarenlang werd Liebermann de “apostel van de lelijkheid” genoemd. Toch was hij baanbrekend en avant-gardistisch. Het echte impressionistische werk kwam pas eind 1900. In Nederland liet hij zich inspireren door de weidse landschappen, de zee en het strand.

Dr. Margreet Nouwen bevestigt de authenticiteit van deze tekening, gebaseerd op afbeeldingen. Dit werk wordt vermeld in het boek Max Liebermanns Grafphische kunst ins 1920.

Het werk is gemaakt rond 1893.

De tekening maakte deel uit van een Nederlandse kunstcollectie.