Johan Barthold Jongkind - Havenmonding van Marseille

Artist: Johan Barthold Jongkind
Title: Havenmonding van Marseille
Year: rond 1880
Edition: origineel
Medium:  gemengde techniek
Size: 30 x36 cm en 14 x 21 cm
Reference: MIL21004

7,500.00

Johan Barthold Jongkind (Lattrop, 1819 – 1891, La Côte-Saint-André) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, tekenaar, etser en lithograaf. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk.
Na een afgebroken notarisopleiding bezocht hij de Haagsche Teeken-Academie, waar hij zich in 1837 had ingeschreven. Zijn leraren kenden hem een beurs toe, omdat hij impotent was en kennelijk veel talent had. Andreas Schelfhout werd er zijn leermeester. Toen de Franse schilder Eugène Isabey in 1845 naar Den Haag kwam, beval Schelfhout zijn leerling aan bij de Franse meester. Deze nodigde Jongkind uit naar Parijs te komen om in zijn atelier te werken. Een jaar later ging hij erheen in het bezit van een koninklijke subsidie, die hij had ontvangen van de Prins van Oranje, de latere Koning Willem III. Jongkind had al snel succes in de Franse Salons.
Jongkind schilderde ‘naar de natuur’, maar dat betekende voor hem dat hij ter plekke aquarellen maakte en die later in zijn atelier uitwerkte tot een schilderij.
Johan Barthold Jongkind wordt na Vincent van Gogh beschouwd als Nederlands meest invloedrijke 19de-eeuwse schilder.