Claes Molenaer (ca. 1630-1676) - Dorpsgezicht met kasteel en figuren aan het water

Kunstenaar: Claes Molenaer (ca. 1630-1676)
Titel van kunstwerk: Dorpsgezicht met kasteel en figuren aan het water
Periode1: 700 en eerder
Jaar: Medio 1650
Techniek: Olieverf op paneel
Handtekening: Handgesigneerd
Staat: In goede staat
Totale afmetingen: 52×62×4 cm

Nicolaes Molenaer, ook wel aangeduid met de voornaam ‘Claes’ of ‘Klaes’ (Haarlem, ca. 1628 – aldaar, 1676) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar. Hij maakte landschappen, zeegezichten en genrestukken. Mogelijk was hij een leerling van Salomon van Ruysdael. Zijn werk vertoont invloeden van Jan van Goyen en later ook van Jacob van Ruisdael.

Hij zou een broer zijn geweest van de schilders Bartholomeus Molenaer en Jan Miense Molenaer. Andere bronnen geven aan dat hij een neef was van de laatste. Hij werkte zijn hele leven in Haarlem, waar hij in 1651 lid werd van het plaatselijke Sint-Lucasgilde. Zijn vroegste werk dateert uit 1644.

Molenaer werd begraven in de Grote of Sint-Bavokerk op 31 december 1676.

Het aangeboden werk is afkomstig uit particulier bezit en in uitzonderlijk goede staat. Het werk kent nagenoeg geen inschilderingen of andere beschadigingen, dat gezien de leeftijd van dit werk, zeker bijzonder te noemen is.

Het schilderij is linksonder gesigneerd.

Het paneel kent een bijpassende lijst van latere leeftijd.

Het schilderij toont een fraaie voorstelling van een dorpsgezicht met op de achtergrond een kasteel en op de voorgrond een wassende vrouw en vissers in een bootje op de gracht.

Uiteraard is dit fraaie kunstwerk te bezichtigen op afspraak bij kunsthandel Art Dumay te Nuenen.