Jan Peter van Opheusden

Jan Peter van Opheusden (Eindhoven, 1941) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, tegenwoordig bekend als Design Academy Eindhoven. Na een periode van 15 jaar waarin Van Opheusden werkzaam was als docent besluit hij in 1978 verder te gaan als vrij kunstenaar.

Zijn werk behoort tot de expressieve en vrij figuratieve schilderkunst en laat zich het beste omschrijven als vrolijk en kleurrijk. Inspiratie doet hij op tijdens zijn reizen binnen Europa, maar ook daarbuiten.

“De kleur is voor mij eigenlijk nog meer bepalend dan de vorm. Ik bén die kleur. Om die reden gebruik ik vrijwel nooit pasteltinten, maar meestal primaire en contrasterende kleuren. Zij drukken directe emoties uit en gevoelens die geladen zijn door een onstuimige expressie of gespannen erotiek en liefde voor mensen; het zijn geen boodschappen. Wanneer je mijn schilderijen goed bekijkt dan zie je uitsluitend iets van jezelf.”

In 1998 vestigt Jan Peter van Opheusden definitief zijn naam met een enorme expositie op het dak van Grande Arche in Parijs. Inmiddels is zijn werk wereldwijd te vinden in grote, veelal particuliere, collecties.