Jan Nagtegaal

Jan Nagtegaal (1920 – 2000) begon op zijn 14e met schilderen. Na een technische opleiding startte Nagtegaal in het schildersbedrijf van zijn grootvader als decoratieschilder. Naast zijn baan bleef hij zijn werk als onafhankelijke kunstenaar voortzetten.

In 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Roos Bosnak in een winkel toen ze beide hun schilderijen probeerden te verkopen. Jan Nagtegaal begon als haar kunstleraar, maar na een tijdje kwam Roos Bosnak bij hem in zijn kleine studio wonen. Samen leefden ze in volledige armoede op een kleine zolder met slechts één bed en twee ezels.

Kort na de oorlog verwierf Jan Nagtegaal zijn eigen studio in het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum was zich goed bewust van zijn talent en vakmanschap en begin jaren vijftig werd Nagtegaal benoemd als restaurator van oude schilderijen. Dit leidde tot deelname aan de restauratie van Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht. Gedurende zijn leven bleef hij altijd schilderijen restaureren in aanvulling op zijn werk als kunstenaar.

Jan Nagtegaal en zijn vrouw waren beiden onafhankelijke kunstenaars en woonden met hun 3 kinderen in volledige armoede. Daar kwam echter verandering in toen Jan Nagtegaal een lokale groenteboer ontmoette die enkele van zijn schilderijen had gezien. De groenteboer introduceerde Nagtegaal bij een Amerikaanse kunsthandelaar en kunstliefhebber. Kort daarop staken de eerste schilderijen de oceaan over. Vanaf dat moment verbeterde het leven van het artistieke paar. In 1967 verhuisden Jan en Roos Nagtegaal van Amsterdam naar de provincie Drenthe waar ze als zelfstandig kunstenaars een zeer productief leven leidden.

Beschikbare werken van Jan Nagtegaal zijn hier te vinden.