Het magisch realisme van Eugène Peters.

Eugène Sylvester Peters (Eindhoven, 1 december 1946) is een Nederlands kunstschilder, graficus, beeldhouwer. Als jongeling volgde Peters van 1964 tot 1968 lessen aan de Academie voor Industriële Vormgeving aldaar.

Na zijn grafische opleiding richtte Peters zich op de schilderkunst. Hij bestudeerde de oude meesters en hun technieken. Als schilder is hij verder geheel autodidact. Het fantastisch realisme is terug te vinden in zijn schilderijen met bijvoorbeeld nauwkeurig gepenseelde dieren, die aangekleed zijn met manteltjes met fijne bontkraagjes of ragfijne kantkraagjes, of die uitgedost zijn in harnasjes met allerlei wapentuig, variërend van een lans of speer tot een uitgebrande lucifer. Ook Torens van Babylon behoren tot zijn onderwerpen, evenals fantasiesteden, pierrots, harlekijns en andere figuren uit de Commedia dell’arte.

Maar hij schildert niet enkel dieren. De figuren van de Commédia dell’Arte leveren een ware hoorn des overvloeds aan onderwerpen. Pierrots en Harlekijns treden op als acrobaten, struisvogeltemmers of gewoon als zichzelf. Circustenten en theaterpodia vormen een dankbare achtergrond voor deze figuren in bonte lapjespakken, met narrenmutsen, trommels en bazuinen. Geen wonder dat Eugène Peters meestal wordt ondergebracht bij de Magisch Realisten, alhoewel hij zichzelf liever bestempelt als fijnschilder.

UITGELICHT

Kunstenaars

Begeistert

Begeistert Melanie haar gedachtes over de kunstcollectie van Eleonora Stol. Een kunstenares waarvan passie het hoofdthema is van haar werk.

Lees verder »