Dagelijks krijgen wij schilderijen ingestuurd om te beoordelen. Wij bieden deze service gratis aan via taxaties@artdumay.com en via whatsapp 0682086066. Maar hoe kijken wij eigenlijk?
Vooropgesteld moet je een schilderij natuurlijk in je hand hebben om het echt goed te beoordelen. Foto’s echter kunnen in eerste instantie natuurlijk prima zijn voor de eerste indruk. Vaak kunnen onze taxateurs op basis van foto’s wel zien om welke kunstenaar het gaat, welke tijdsperiode en welke geschatte waarde ongeveer. Om het echt perfect te beoordelen moet je een schilderij aanraken, bijna ‘proeven en voelen’ zeggen wij altijd.
Welke details zien we, welke techniek is gebruikt, op welk materiaal, in welke tijdsperiode. Hoe ziet de signering eruit onder een blauwe lamp? Zijn er inschilderingen?
Een paar voorbeelden van hoe we kijken naar een schilderij. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de kunstenaar: is deze bekend, past het in zijn of haar oeuvre, welke voorstellingen schilderde hij of zij? Wat zijn de opbrengsten geweest de afgelopen jaren bij gerenommeerde veilinghuizen, hoe zit het met de schaarste van dit werk, hoe zit het met de bekendheid/uniciteit van de kunstenaar? Heeft het werk veel geleden door de tand des tijds? Heeft dit invloed gehad op de waarde? Is het werk marktfris?
Allemaal zaken die passeren, voordat wij een gespecificeerde waarde kunnen geven. Dan nog is de vraag: taxeren wij voor de inkomstenbelasting, voor het schenken binnen de familie, voor de verdeling binnen de familie of voor de verkoop? Ook dat bepaalt waardes die wij geven. Taxeren is dus echt een vak apart.
En het belangrijkste heb ik nog niet genoemd: de achterzijde…. Onze taxateurs draaien oudere schilderijen meteen om. Wat zegt de achterkant, is er iets te vinden over de provenance? De herkomst? Welke spijkers zijn gebruikt, is het nog het originele spieraam? Welke schades zijn in het verleden hersteld? Welke (handgeschreven?) teksten staan op het spieraam, is er sprake van insecticiden die het spieraam hebben aangevreten en die de staat beïnvloeden? Kortom: een zeer interessant proces natuurlijk waarbij naast kunsthistorische kennis ook materialenkennis benodigd is. Een loupe, blauwe lamp en een speciale bril zijn dan ook onontbeerlijk.
Natuurlijk kunnen we de eerste indruk vanaf een foto geven, maar het allerliefst hebben wij het werk natuurlijk in handen. Nieuwsgierig geworden naar een dergelijke beoordeling? Elke zaterdag hebben wij een gratis inloopdag waar u schilderijen kunt tonen aan onze taxateurs.
Overigens, voor het proces van restaureren starten we ook zo, welk materiaal is gebruikt, wat doen bepaalde vloeistoffen tijdens het schoonmaken, welke verhoudingen zijn voor dat ene werk nodig om nicotine, schimmels, vliegenpoepjes, stof etc. te verwijderen? Daarover volgende keer meer!
UITGELICHT
Hoe kijken wij eigenlijk naar schilderijen?
Dagelijks krijgen wij schilderijen ingestuurd om te beoordelen. Wij bieden deze service gratis aan via taxaties@artdumay.com en via whatsapp 0682086066. Maar hoe
Online kunstmarkt: 182% stijging
Online kunstmarkt: 182% stijging Uit gegevens van marktonderzoeker Statista blijkt dat de online transitie van de kunsthandel zich sinds 2020
Begeistert
Begeistert Melanie haar gedachtes over de kunstcollectie van Eleonora Stol. Een kunstenares waarvan passie het hoofdthema is van haar werk.