Gisela Engeln-Müllges

” Als wiskundige heb ik geleerd te denken in multidimensionale ruimtes, wat de verbeelding stimuleert en wat vooral handig is in het subtractieve gietproces voor complexe sculpturen ”

De Duitse kunstenaar Gisela Engeln-Müllges werd geboren in Leipzig (Saksen) in 1940. Ze voltooide de middelbare school in Leipzig en werkte voor diverse bedrijven tot ze in 1961 de DDR ontvluchtte.

Van 1961-1967 studeerde Gisela Wiskunde aan de RWTH in Aken en behaalde haar diploma wiskunde. Vier jaar later, in 1971, ontving ze een doctoraat en toekenning van de “Borchers-medaille van de RWTH Aachen”. Vervolgens werd ze hoogleraar en rector aan de faculteit Werktuigbouwkunde en Mechatronica aan de FH Aachen (University of Applied Sciences). Daarnaast is ze actief geweest in diversen raden en zal ze dit ook in de toekomst blijven doen.

Gisela Engeln-Müllges is auteur/ coauteur van 16 boeken, voornamelijk over Numerieke wiskunde, maar ook over statistiek, toegepaste wiskunde en programmeren. Daarnaast is ze ook de redacteur van diverse boeken.

Gisela Engeln-Müllges werkte nauw samen met Professor Benno Werth (1929-2015). Hij was beeldhouwer, schilder, tekenaar en stedenbouwkundige, maar ook professor beeldende kunst aan de Pädagogische Hochschule en aan de FH Aachen. Hij vond in 1962 het zogenaamde “subtractieve vorm- en gietproces” uit voor metalen, waarmee Gisela Engeln-Müllges ook werkt. Ze was bijna 21 jaar zijn leerling, assistent en levenspartner.

Vanaf 2014 is het werk van Gisela Engeln-Müllges te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen in heel Europa. Ze nam ook deel aan het internationale project “Pillars of Freedom”, initiatiefnemer van het project is Alfred Mewissen.

Werken van Gisela Engeln-Müllges zijn hier te vinden.