Rob Scholte

 1958

Werken van kunst kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. In dat geval mag niemand zomaar het werk openbaar maken. Rob Scholte is beeldhouwer en zocht de randjes van die regel op. Hij plaatst beelden uit de massamedia en uit zijn eigen omgeving in een nieuwe context en geeft zo die beelden een nieuwe betekenis. Vaak treft men in zijn werken tegenstellingen aan die in hun nieuwe context ‘overwonnen’ worden.

Vanaf 2003 kocht Scholte alle borduurmotieven op die in kringloopwinkels en koffrbakmarkten aanwezig waren. Scholte ziet het als zijn missie om borduurwerken de waardering te geven die ze verdienen. Ze komen volgens hem vooral aan de achterkant tot leven, waar vaak afwerking het karakter van de anonieme makers weerspeigelt. Scholte besloot daarom de borduurmotieven omgekeerd in te lijsten, te signeren en ongewijzigd aan het publiek te tonen.

Zijn werkwijze is illustratief voor het postmodernisme en benadrukt de permanente instroom van beelden die ons omringen en vormen. De media zijn altijd het onderwerp van zijn werk; hij laat zich erdoor inspireren, bekritiseren hun manipulatie en heeft zelf ook als ‘mediapersoonlijkheid’ gefungeerd.


Embroidery series – Rob Scholte 2007

Vind dit werk nu hier 

error

Interessant? Je kunt het delen met jouw eigen netwerk, waarvoor alvast dank!